Seart - meble z drewna

Desery

TIRAMISU

biszkopty
500g mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru
kawa rozpuszczalna
amaretto (lub rum)
kakao

Robimy masę : ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę, dodajemy po trochę mascarpone, ciągle miksując. Biszkopty maczamy w rozpuszczonej kawie wymieszanej z amaretto i układamy w naczyniu, wykładamy masę (zostawiamy jej trochę na samą górę), następnie znów biszkopty i pozostałą masę, na koniec posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 3 godz przed podaniem.




Dzisiaj polecam ten delikatny deser idealny na jesienny wieczór...

''Ukryte'' gruszki z niespodzianką

Składniki :
1 kg gruszek
kilka goździków
łyżeczka cynamonu
dżem truskawkowy,lub malinowy
50 g margaryny lub masła
cukier
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao


Sposób przygotowania:
W garnku ugotować wodę z dodatkiem goździków,cynamonu i cukru. Do wrzącej wody wrzucić obrane, przekrojone na pół, z wydrążonymi środkami gruszki. Gotować do czasu aż gruszki będą nie za miękkie i nie za twarde. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Pora na polewę: w rondelku rozpuścić margarynę z 2 łyżkami cukru i opakowaniem cukru waniliowego oraz z kakaem. Ostudzone gruszki posmarować w miejscu wydrążonego środka dżemem i ułożyć na talerz posmarowaną częścią do talerza, wszystkie już gruszki polać polewą kakaową....Pychotka...