Seart - meble z drewna

Potrawy z ziemniaków

 PLACKI ZIEMNIACZANE

2 kg ziemniaków
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mąki
2 jajka
2 dzwonki konserwowej papryczki chili
1 łyżeczka soli
łyżeczka kucharka
łyżeczka magi
pieprz, majeranek, oregano
olej do smażenia

Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, paprykę, mąkę, jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy na oleju.

 
  


W tych 2  przepisach nie podaje dokładnej ilości składników, gdyż kto jaką porcję chce zrobić sam dostosuje ilość składników :

KOTLETY ZIEMNIACZANE

ziemniaki
masło
mleko
feta lub pieczarki lub ser zółty
majeranek, sól
tłuszcz do smażenia
bułka tarta

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, ubijamy, dodajemy mleko, masło, majeranek. Przygotowujemy kotlety : bierzemy trochę ziemniaków formujemy z nich kotleta, nadziewamy serem, pieczarkami, lub fetą. Smażymy na oleju, z dwóch stron.

ZIEMNIACZANA SORPRESA

ziemniaki
masło
mleko
jajka 
szynka (lub inna wędlina)
bułka tarta
olej
sól, majeranek


Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i ubijamy je na gładką masę dodając masło,mleko i majeranek. Patelnię natłuszczamy margaryną i posypujemy dokładnie bułką tartą. Na tak przygotowaną patelnię wykładamy połowę ubitych ziemniaków i uklepujemy (po bokach patelni również). Na to kładziemy ugotowane, pokrojone w plastry jajka, i plasterki wędliny. Przykrywamy to resztą ziemniaków (ma to przypominać zapiekankę). Dajemy na mały gaz, smażymy na jednej stronie 10 minut, po tym czasie przewracamy ją na drugą stronę (przed tym należy polać troszkę olejem), można pomóc sobie talerzem, i znów smażymy 10 minut. SMACZNEGO!

 
Idealne na kolację ziemniaki mojego przepisu. Są przepyszne z tym sosem. Gorąco polecam...

Pieczone ziemniaki z sosem tzatziki

Składniki:
Ziemniaki
Olej
Papryka mielona, majeranek, czosnek granulowany, sól
Jogurt naturalny
Ogórek zielony
Przyprawa tzatziki



Sposób przygotowania:
Włączyć piekarnik na 170 stopni. Przygotować sos. Obrać i zetrzeć na tarce ogórki, dodać do tego jogurt i 2,5 łyżeczki przyprawy. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Ziemniaki posolić i polać olejem zmieszanym z majerankiem, papryką, czosnkiem. Wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z sosem. Smacznego!!!