Seart - meble z drewna

Warzywa

 
BROKUŁY W SOSIE MAJONEZOWYM

brokuły
majonez
zwykła śmietana lub naturalny jogurt
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier


Gotujemy brokuły. W misce mieszamy pozostałe produkty : majonez, śmietanę lub jogurt, starty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, i cukrem. Gotowym sosem polewamy ugotowane, ostygnięte brokuły. Całość można posypać dodatkowo startym żółtym serem do smaku.






NADZIEWANA CUKINIA
 
3 cukinie średnie
2 średnie pomidory
2 małe cebule
ząbek czosnku
starty żółty ser
sól, pieprz, magi, ulubione przyprawy

Kroimy cukinie wzdłuż, wydrążamy środki i solimy. Robimy nadzienie : na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek. Wrzucamy wydrążoną część cukinii, podsmażamy tak z 5-10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę jeszcze podsmażamy, i przyprawiamy magi i przyprawiamy. Tym farszem nadziewamy cukinie, posypujemy serem żółtym. I wkładamy do piekarnika 170 stopni, na 20-30 minut.



RIPIENO PAPRICA


papryka
ser topiony (lub ser specjalny do tostów)
oliwa
olej
bułka tarta
sól


Przygotowujemy paprykę : myjemy, osuszamy i wydrążamy środek. Następnie przypiekamy na grillowanej patelni (tak żeby łatwo można było zdjąć skórkę). Obieramy ze skórki, solimy od wewnątrz, maczamy w oliwie, nadziewamy plasterkiem sera, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Można podawać z frytkami, bądź ulubioną sałatką. Mniam....