Seart - meble z drewna

Makarony


 
MAKARON Z TUŃCZYKIEM

opakowanie makaronu rurki
2 puszki tuńczyku w oleju
ząbek czosnku
średnia cebula
oliwki czarne
magi (lub sól), majeranek, pieprz
oliwa

Podsmażamy na oliwie czosnek, cebulę, po chwili dodajemy tuńczyk i oliwki, chwilkę jeszcze podsmażamy, przyprawiamy. Ważne w tym przepisie jest to że wszystkie składniki mają dosłownie pływać w oliwie, czyli należy dodać taką ilość oliwy, żeby po dodaniu ugotowanego makaronu nie było to suche. Do tuńczyka dodajemy ugotowany al dente makaron rurki.



MAKARON SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM

makaron spaghetti
opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
małe opakowanie śmietanki 30%
sól,pieprz, magi do smaku
oliwa



Na oliwie podsmażamy delikatnie pokrojony drobno czosnek, dodajemy szpinak, i podsmażamy dopóki się nie roztopi. Zaraz potem dodajemy śmietankę, podsmażamy jeszcze trochę, i przyprawiamy. Do tego wrzucamy ugotowany makaron al dente. Można całość posypać dodatkowo parmezanem. Szybko, prosto i bardzo smacznie!

MAKARON Z WĘDLINĄ

makaron spaghetti
wędlina
cebula mała
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz
oliwa



Na oliwie podsmażamy czosnek i cebule pokrojoną w kostkę, dodajemy wędlinę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy jakiś czas i na koniec dodajemy śmietankę, przyprawiamy i dodajemy do tego ugotowany makaron al dente.

MAKARON Z PIECZARKAMI

opakowanie makaronu rurki
10 średnich pieczarek
1 cebula
małe opakowanie śmietanki 30 %
sól, pieprz, magi, majeranek, oregano, zioła prowansalskie
2 łyżki startego parmezanu
oliwa


Na oliwie podsmażamy cebule i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki do miękkości, dodajemy śmietankę, podsmażamy jeszcze chwilkę, przyprawiamy przyprawami i posypujemy startym parmezanem. Do tego dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i JUŻ MOŻNA PODAWAĆ!!!SZYBKO I PROSTO!!!

Oto mój najnowszy przepis, mojego autorstwa...
 
Makaron z czerwonym pesto

Składniki:
makaron rurki
słoiczek czerwonego pesto z czerwonej papryki
łyżka masła
szklanka 30% śmietany
2 ząbki czosnku
oliwa
1 papryka
sól, pieprz,zioła prowansalskie
starty parmezan


Przygotowujemy sos : na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy oliwę i pokrojoną drobno w kostkę paprykę, podsmażamy do miękkości papryki, następnie dodajemy pesto i śmietanę, przyprawy i dusimy przez 5-7 minut.Polewamy nim rurki ugotowane al dente, dodatkowo posypujemy startym parmezanem. Smacznego!!!
 





MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

Makaron rurki, lub wstążki
Puszka pomidorów
200 ml śmietanki 30 %
2 główki czosnku
oliwa
sól, pieprz, majeranek, papryka


Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Miksujemy pomidory, i dajemy na rozgrzaną patelnię z delikatnie podsmażonym czosnkiem. Smażymy z 7-10 minut, następnie dodajemy śmietankę, przyprawiamy i tak jeszcze z 4 min pozostawiamy na ogniu. Gotujemy makaron na al dente, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię do sosu. Dokładanie mieszamy i GOTOWE!




MAKARON Z PULPECIKAMI

makaron rurki
250 g mięsa mielonego indyczego
puszka pomidorów
 czosnek
starty parmezan, lub żółty ser
mąka
 bułka
jajko
olej
sól, pieprz, magi, ulubione przyprawy do smaku


Gotujemy makaron na al dente. Miksujemy pomidory  i gotujemy z 10 min. Przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego dodajemy zmielony czosnek, ser, bułkę namoczoną, jajko, magi, przyprawy. Formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące, i delikatnie podsmażamy na oleju z dwóch stron. I wrzucamy kolejno do ugotowanego i przyprawionego sosu. Gotujemy tak jeszcze z 10-15 minut (można dodać odrobinę wodę gdy sos jest za gęsty) razem z pulpecikami. Po ugotowaniu wyciągamy pulpeciki i zagęszczamy sos mąką. Odcedzamy makaron, mieszamy go z sosem a na wierzch układamy pulpeciki. SMACZNEGO!


Kolejny przepis z mojego zeszyciku, czyli spaghetti bolognese po mojemu...

SPAGHETTI BOLOGNESE

Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
250 g mięsa mielonego
2 małe cebule
''dzwoneczek'' papryczki chili
1 średnia marchewka
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
2 listki laurowe, szczypta cukru, magi, majeranek, pieprz mielony, bazylia


Postawić wodę osoloną na makaron. W garnku podsmażyć cebulę okrojoną w kosteczkę, dzwoneczek chili i startą marchewkę. Następnie dodać mięso, podsmażyć z 8-10 minut. Dodać pomidory, wodę i koncentrat pomidorowy oraz listki laurowe,cukier, magi, majeranek, pieprz. Gotować pod przykryciem tak z 10-15 minut. W razie potrzeby dodawać wody, gdyby było za gęste. Ugotować i odcedzić makaron. Polać sosem, udekorować bazylią. SMACZNEGO!!!