Seart - meble z drewna

Sałatki

SAŁATKA Z GRILLOWANEJ CUKINI

3 cukinie
1 marynowana papryczka chili (w ostateczności świeża)
3 listki świeżej mięty
3 łyżki wody
3 łyżki octu winnego białego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki cukru
sól

Przygotowujemy sos: mieszamy wodę,ocet,oliwę,musztardę i cukier, dodajemy chili pokrojoną w dzwonki i miętę.
Obieramy cukinie ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Grillujemy z obydwu stroni solimy.Wrzucamy do sosu.



Ta sałatka najlepsza jest po zrobieniu na drugi dzień, gdy cukinia przejdzie smakiem sosu.


WIOSENNA SAŁATKA

Składniki:

sałata
pomidorki koktajlowe
cebula czerwona
sos:
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka musztardy
4 łyżki oliwy
cukier,sól

Sałatę,pomidorki,cebulę kroimy,i do tego przygotowujemy sos. Wszystko dokładnie mieszamy.



SAŁATKA ZE SMAŻONYMI PIECZARKAMI

kapusta pekińska
pieczarki
pomidorki koktajlowe
bułka tarta 
jajko
olej
przyprawy

Kroimy w cienkie plasterki pieczarki, każdy plasterek maczamy najpierw  w jajku z przyprawami : kucharkiem, pieprzem, papryką słodką, majerankiem i obtaczamy w bułce tartej, smażymy.
Kroimy drobno kapustę pekińską i pomidorki. Wszystkie składniki tj. pieczarki, kapustę i pomidorki dokładnie mieszamy. Polewamy sosem czosnkowym patrz http://prostakuchniadlakazdego.blogspot.com/p/sosy.html lub koperkowo ziołowym (który robimy z łatwo dostępnym sosów sałatkowych,czyli mieszamy w wodzie z olejem i dodatkowo cukrem).

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

100 g ryżu
sól, pieprz, cukier

puszka kukurydzy
puszka tuńczyka w oleju (lub paluszki krabowe)
1 mały zielony ogórek
2 łyżki majonezu

Mieszamy wszystkie składniki : ugotowany ryż, kukurydzę, tuńczyka, pokrojonego w kostkę ogórka, majonez. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.


,,ZIELONO MI''

opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub słoik fasolki szparagowej zielonej
puszka kukurydzy
3-4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku


W misce mieszamy wszystkie składniki: ugotowaną lub ze słoika zieloną fasolkę, kukurydzę, majonez i starty czosnek. I pyszna sałatka gotowa!!!!






GYROS

mała główka kapusty pekińskiej
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros
kechup
majonez
2 średnie cebule
ogórki konserwowe (ilość według upodobania) lub puszka kukurydzy


Smażymy wcześniej pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka na oleju, posypujemy przyprawą z gyrosa (ok. pół opakowania). Pozostawiamy do ostygnięcia. W salaterce układamy kolejno warstwy : usmażoną pierś z kurczaka polewamy keczupem, kładziemy drobno posiekaną cebulą, nakładamy cienką warstwę majonezu, kolejno pokrojone w kostkę ogórki (lub kukurydzę) i znów cienką warstwę majonezu. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę pekińską.





Subskrypuj przez e-mail