0,5 kg kurek
natka pietruszki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
200g serka topionego
100 ml śmietanki 18%
sól,pieprz,tymianek
margaryna
2 l bulionu
Podsmażamy na margarynie cebule, czosnek,pietruszkę (część zostawiamy do dekoracji) wrzucamy kurki.
Po 5 minutach dolewamy bulionu, i gotujemy przez 30 minut. Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę. Gotujemy jeszcze przez chwilkę do rozpuszczenia się serka. Kolejnym etapem jest miksowanie na krem i doprawianie solą, pieprzem i tymiankiem. Dekorujemy na koniec pietruszką.
ZUPA FASOLOWA
250g fasoli białej
1 l bulionu
marchewka,seler,pietruszka
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól,pieprz,tymianek
olej lub oliwa
Dzień wcześniej namaczamy na noc fasole w zimnej wodzie.
Podsmażamy na oleju pokrojone cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę,seler. Na koniec dorzucamy fasolę. Jeszcze chwilkę podsmażamy i dolewamy bulion. Gotujemy ok godziny, do miękkości fasoli.
Jako dodatek można podać upieczoną bagietkę posmarowaną masłem czosnkowym.
KREM Z PORÓW
3 pory

1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki białego wina
150 ml śmietanki 30 %
2 serki topione (2 x 100 g)
sól, pieprz, tymianek
Na maśle bądź margarynie podsmażamy przez ok. 10 min. pokrojony w kostkę czosnek, w talarki cebulę i pory. Na koniec dodajemy białe wino. Wrzucamy następnie do gotującego się bulionu. Gotujemy razem przez 20 minut. Następnie wrzucamy rozpuszczony w śmietance serek topiony, gotujemy tak przez 10 minut jeszcze. Dajemy do przestygnięcia i miksujemy. Można podawać z groszkiem ptysiowym.
KREM Z CEBULI
Składniki:
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
ser żółty
1 łyżka mąki
2 kostki bulionu warzywnego
tymianek, 1 łyżka soku z cytryny, majeranek, sól, pieprz, 1 łyżeczka miodu
3 kromki chleba
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złocisty kolor cebule i czosnek drobno pokrojone. Oprószyć mąką i jeszcze chwilę podsmażyć. W garnku przygotować 1,5 l wody + kostki bulionu-gotować do wrzenia, następnie dodać cebulę przysmażoną, przyprawić przyprawami, dodać miód, sok z cytryny. Gotować kilka minut. Po ugotowaniu pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie zcieramy ser żółty na grubej tarce i robimy grzanki. Pieczywo kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju aż będą twarde. Po przestygnięciu zupy, miksujemy ją na krem. Podajemy z grzankami i startym serem......