Karpia należy wcześniej przygotować, zanim będzie się coś z niego robić, dzień wcześniej należy go wymoczyć w mleku (minimum 10 godz), następnie z 2 godz w przyprawach dla ryb.
KARP SMAŻONY W SOSIE CHRZANOWYM
dzwonki karpia
śmietana
słoik chrzanu
sól,pieprz,cukier
bułka tarta
jajko
olej
Przygotowujemy sos : śmietanę, chrzan mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polewamy karpia obtoczonego w jajku, bułce tartej usmażonego na oleju.
KARP NADZIEWANY PIECZARKAMI
karp
pieczarki
cebula
magi
białe wino
jajko
olej
Przygotowujemy nadzienie : pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki smażymy razem z cebulą na patelni, następnie podlewamy winem i dusimy tak jeszcze z 7 minut. Dajemy do przestygnięcia.
Po przestygnięciu dodajemy do pieczarek surowe jajko. Wymoczonego wcześniej w mleku,i w przyprawach karpia nadziewamy karpia i zszywamy igłą z nitką. Wkładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy olejem i dajemy do piekarnika na 2-3 godz (170 stopni C). Po wyciągnięciu można przystroić usmażonymi w całości pieczarkami.
PSTRĄG PIECZONY W FOLI ALUMINIOWEJ
pstrąg
oliwa z oliwek
pietruszka zielona
starta marchewka, pietruszka
ząbek czosnku
sól
Należy oczywiście wcześniej pstrąga dać w przyprawy, najlepiej dla ryb. Następnie w środku i z wierzchu posypać solą (nie przesadzić, mając na uwadze, że wcześniej był przyprawiany), dodać czosnek pokrojony, marchewkę, pietruszkę startą i zieloną i polać od środka i z wierzchu oliwą. Włożyć do foli aluminiowej, dobrze ją zamknąć i do piekarnika ( z 1 godz, 170 stopni C).
Podajemy z frytkami, lub pieczonymi ziemniakami, z ulubioną surówką.