Seart - meble z drewna

Ciasta

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
1 jajko
3/4 kostki masła
szczypta soli
200g cukru pudru


Składniki na masę 

cytrynową :                                             


sok z 3 cytryn
125 ml wody
skórka z 2 cytryn
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 g cukru
100 g masła
1 jajko
3 żółtka


Składniki na bezę :

4 białka
200g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowujemy ciasto : łączymy mąkę z solą, cukrem i masłem, na końcu dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkujemy je na formę,nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 35 minut. Przygotowujemy masę. Wyciskamy sok z cytryn, wlewamy do garnka, dodajemy wodę, skórkę z cytryn,mąkę, cukier. Zagotowujemy. Odstawiamy z garnka, dodajemy masło, po rozstopieniu dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy aż do zgęstnienia.
Przygotowujemy bezę : białka ubijamy z cukrem, na
koniec dodajemy mąkę. Po dodaniu chwilę jeszcze miksujemy.
Po 35 minutach wyciągamy ciasto, wykładamy na nie masę, i na koniec bezę. Pieczemy tak jeszcze przez 20 minut.




 CIASTO KOKOSOWO-ANANASOWE

2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
puszka ananasa
2 łyżki oleju

Ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, sok ananasowy z puszki, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe.Wszystko dokładnie mieszamy.
W formie na spód układamy plastry ananasa i wylewamy na wierzch przygotowane ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok.40-45 minut w temp. 170 stopni. Po wyciągnięniu i ostygnięciu ciasta wykładamy spodem do góry.Smacznego!








JEŻYNY Z KRUSZONKĄ

jeżyny
90 g masła
150 g mąki krupczatki
150 g cukru









Na sam spód formy wykładamy jeżyny,następnie posypujemy przygotowaną kruszonką : krupczatkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy. Pieczemy ok. 30 minut. Do przypieczenia kruszonki.




TARTA Z TRUSKAWKAMI

2 szklanki mąki krupczatki             
2 żółtka
3/4 kostki masła
szczypta soli
4 łyżki cukru

truskawki
śmietana 30% do ubijania
cukier

Wyrabiamy ciasto na tarte : mąkę przesiewamy, dodajemy cukier,sól, masło i na koniec jajka. Dajemy tak wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy masę na spód ciasta. Część truskawek smażymy razem z cukrem, odstawiamy do ochłodzenia, następnie znów smażymy, i dajemy do przestygnięcia.
Wykładamy ciasto na blaszkę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 30 stopni, na ok. 30 minut. Wyciągamy i ostudzamy.


Na ostudzone ciasto nakładamy masę (można część zostawić na wierzch) przygotowaną wcześniej z truskawek, ubitą śmietankę,i pokrojone truskawki, na koniec można polać delikatnie jeszcze masą. I gotowe!

Zamiast truskawek można wykorzystać inne owoce : maliny, jagody, itp.


JABŁECZNIK ,,MONIKA KARANDZIEJ''

CIASTO:
2 szklanki mąki krupczatki
1 żółtko
kostka masła
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli

MASA:
6 żółtek
1,5 szklanki cukru
60g mąki
szklanka śmietanki 30%
4 jabłka pokrojone w kostkę
szczypta soli
cynamon

BEZA NA WIERZCH:
6 białek
szczypta soli

Wyrabiamy ciasto,wykładamy je na blachę i podpiekamy w piekarniku.Następnie wylewamy na nie masę (żółtka miksujemy z cukrem,cynamonem i solą następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką,a na końcu jabłka, wszystko dokładnie mieszając)i całość pieczemy ok. 50 minut (170 stopni) do momentu ścięcia się masy. Na upieczone ciasto wykładamy następnie ubite białka,i pieczemy jeszcze ok.10 minut. Po wyłąnczeniu piekarnika zostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku,żeby beza nie opadła.



Zgodnie z obietnicą,którą złożyłam dodaje przepis na mój ,,specjał'' -  ciasto które można zrobić na różne sposoby: z bitą śmietaną,z masłem orzechowym,z owocami, ze skórką pomarańczy, itp. Wszyscy je chwalą, jest po prostu przepyszne, i łatwo je zrobić. Nazwałam je...
 
SERCE
Składniki:
200g masła lub margaryny
230g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Rozpuszczamy tłuszcz, i pozostawiamy do przestygnięcia. W misce miksujemy jajka z cukrami na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,i na koniec rozpuszczony przestygnięty tłuszcz. Pieczemy w piekarniku ok.30 minut 170 stopni. Podajemy z wybranymi dodatkami, które wymieniłam wcześniej.Smacznego!!


Chyba każdą kobietę nachodzi czasami przeogromna ochota na coś słodkiego...dopadło mnie to wczoraj wieczorem. Na szczęście wszystkie składniki na murzynka znalazłam w szafie. Robi się go szybciutko, sprawnie, a potem jak smakuje...mmmmm...poprostu poezja. Oto przepis na pysznego murzynka.

Składniki na murzynka :
kostka margaryny
0,5 szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki na bitą śmietanę:
1 opakowanie bitej śmietany fix
3/4 szklanki zimnego mleka


Piekarnik włączyć na 180 stopni. Margarynę, mleko, kakao, cukier rozpuścić na małym ogniu mieszając cały czas, dopóki nie rozpuści się cukier. Masę pozostawić do przestygnięcia. Z powstałej masy odlać 1/3 szklanki (ta część przyda nam się potem do posmarowania ciasta). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy kakaowej, wymieszać mikserem. Żółtka dodawać pokolei ciągle mieszając mikserem. Białka ubić na pianę. Przełożyć do masy delikatnie mieszając. Włożyć do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu posmarować pozostałą masą i pozostawić do przestygnięcia.
Po przestygnięciu można posmarować kawałek bitą śmietaną.PYCHOTKA!!SMACZNEGO!!