polędwiczki
czosnek
sól,pieprz,chili,majeranek
śmietana 18%
margaryna
olej
ocet balsamiczny
Polędwiczki dzień wcześniej, najlepiej na noc solimy, nacieramy czosnkiem i wkładamy w marynatę,tj. pieprz,chili,majeranek mieszamy z 3 łyżkami oleju i łyżką octu (można też wykorzystać gotowe marynaty w proszku pikantne).
Podsmażamy delikatnie na margarynie ze wszystkich stron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 minut.
Margarynę z podsmażonego mięsa zostawiamy, gdyż będzie nam potrzebna do sosu.
Wyciągamy polędwiczki i sos który się wydobył z nich podczas pieczenia mieszamy z pozostawioną wcześniej margaryną, dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowanym sosem polewamy polędwiczki.
PIECZEŃ Z SOSEM ŚMIETANOWYM
1 KG mięsa wieprzowego (np. szynki)
4 ząbki czosnku
sól,pieprz,łyżka zmielonego jałowca,majeranek
sos:
1 cebula
sól,pieprz,magi
50 g masła
śmietanka 30%
1 łyżka mąki
natka pietruszki
Pieczeń przygotować najlepiej dzień wcześniej - natrzeć ją przyprawami wymieszanymi w oleju,natrzeć czosnkiem i pozostawić na noc w lodówce. Tak przygotowaną pieczeń pieczemy ok. 80 minut w naczyniu żaroodpornym,podlewając ją co jakiś czas tłuszczem wytapiającym się z mięsa w temp. 200 stopni.
Sos: podsmażamy na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebule i posiekaną pietruszkę, dodajemy śmietankę,przyprawiamy i gotujemy ok.3 minut zagęszczając jeszcze mąką.Tak przygotowany sos podajemy z kawałkami pieczeni pokrojonymi w plastry
DUSZONE ŻEBERKA
1 kg żeberek
2 małe cebule
musztarda
olej, margaryna
sól, majeranek, czosnek granulowany, papryka ostra
2 kostki warzywne
150 ml wina białego
woda
śmietana, mąka
Żeberka należy dzień wcześniej zamarynować. Marynata : do oleju dodajemy przyprawy : majeranek, czosnek, paprykę. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojone, osolone, posmarowane cieniutko musztardą żeberka. Przekładamy je na zmianę wraz z pokrojoną drobno cebulą.
Na rozgrzaną margarynę wrzucamy żeberka (oczyszczone z cebuli, żeby się nie przypaliła), podsmażamy z obydwu stron. Na koniec dodajemy cebulę z resztą marynaty, podsmażamy chwolę, następnie wrzucamy z powrotem żeberka. Zalewamy winem, wodą (taką ilością żeby przykryła żeberka), dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy 25-30 minut. Następnie zagęszczamy mąką i śmietaną, doprawiamy jeszcze jeśli czegoś brakuje, i gotujemy jeszcze chwilkę przez 5-7 minut. Tak przygotowane żeberka są przepyszne.
W dziale INNE http://prostakuchniadlakazdego.blogspot.com/b/post-preview?token=KCE3TDoBAAA.rfB2YfZp2UaMUtuovL2QRA.ywF29tuUShUs_orJqg7UHQ&postId=5646717633482481138&type=PAGE znajdziecie przepis na zasmażaną kapustę kiszoną, która idealnie pasuje do tej potrawy.
KURCZAK W WINIE Z PORAMI
kurczak
400 ml wina białego
2 pory
2 ząbki czosnku
kostka warzywna
100 ml wody
kucharek, magi, majeranek, czosnek granulowany,olej
Kroimy kurczaka na kawałki. Następnie obtaczamy w marynacie : do oleju dodajemy kucharka, majeranek,czosnek granulowany. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do rozgrzanego garnka. Smażymy po 5 minut z każdej strony, następnie wyciągamy, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną porę - podsmażamy również ok. 5 minut. Do tego wrzucamy znów wcześniej podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą (a w niej rozpuszczoną kostkę warzywną) i wino. Dusimy ok. 25-30 minut. SMACZNEGO!
NADZIEWANA PIERŚ KURCZAKA SZPINAKIEM
pierś z kurczaka
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
oliwa
sól,pieprz,majeranek,papryka słodka
mąka, jajko, bułka tarta, odrobina mleka
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno posiekany czosnek i szpinak. Smażymy do rozmrożenia szpinaku. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Przygotowujemy pierś : rozbijamy, solimy, posypujemy papryką. Kładziemy na tak przygotowaną pierś szpinak, zawijamy, i żeby się nie rozpadło w czasie smażenia przekłuwamy wykałaczkami. Następnie obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym z mlekiem jajku, i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowaną pierś smażymy na oleju, na małym ogniu. SMACZNEGO!!!!
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA
pierś z kurczaka
mrożony szpinak
ząbek czosnku
magi, sól, pieprz
oliwa
Przygotowujemy szpinak : na oliwie podsmażamy pokrojony w drobną kostkę czosnek, dodajemy szpinak (podsmażamy do momentu kiedy szpinak się odmrozi, potem przez jakieś 5 minut jeszcze). Przyprawiamy go magi i pieprzem. Grillujemy pierś na odpowiedniej do tego patelni skropionej odrobiną oliwy (wcześniej posypujemy pierś solą). Na talerzy wykładamy szpinak i kładziemy grillowaną pierś. Można podawać z ryżem. SMACZNEGO!
KOTLETY MIELONE
1kg mięsa łopatkowego (gulaszowe, gotowe mielone)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 małe bułki

pół papryki (lub 1 konserwowa)
magi, pieprz, kucharek, majeranek
2 łyżki startego parmezanu (lub żółtego sera)
olej
bułka tarta
Mieszamy składniki : do mięsa dodajemy przysmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, namoknięte bułki, jajko, paprykę pokrojoną w kostkę (jeżeli dodajemy świeżą paprykę, należy ją przed dodaniem podsmażyć), starty parmezan, przyprawiamy (jeżeli dodajemy magi lub kucharka, nie solimy już). Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
PIECZONY INDYK Z NADZIENIEM Z ŻURAWINY Z SOSEM ŻURAWINOWYM
Składniki:
indyk (średniej wielkości)
żurawina
cukier, sól, przyprawy
4 ząbki czosnku
200g startego sera żółtego
500 ml bulionu warzywnego
Składniki na sos:
żurawina
250 ml wina czerwonego
starta skórka z 1 pomarańcza
sól, pieprz, cukier
woda
Indyka dzień wcześniej nacieramy solą i startym czosnkiem od środka i zewnątrz, następnie dajemy do lodówki.
Indyka wcześniej przygotowanego nadziewamy farszem : żurawinę mieszamy z serem żółtym, przyprawiamy do smaku. Dajemy do piekarnika na 3-4 godz (w zależności od wielkości), co jakiś czas podlewamy go bulionem.
Przygotowujemy sos : na patelni podlewamy wodą żurawinę i podsmażamy, dodajemy startą skórkę pomarańczy i wino, przyprawiamy, dusimy kilka minut.
Sos z indykiem można podawać na ciepło bądź na zimno. Idealne danie na świąteczny stół.Polecam!!!
kurczak
gotowy sos słodko-kwaśny
2 ząbki czosnku
kucharek
sos sojowy
2 marchewki średnie
2 cebule średnie
sezam łuskany
majeranek
2 kostki bulionu warzywnego
Przygotowujemy sos: do sosu słodko kwaśnego dodajemy starty czosnek, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sezamu, łyżkę majeranku. W takim sosie obtaczamy kawałki kurczaka. Następnie podsmażamy tak przygotowanego kurczaka ( najlepiej w woku) z obydwu stron, na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, w paseczki marchewkę. I polewamy przygotowanym bulionem. I tak dusimy przez ok. 30-40 minut. Gotowego kurczaka podajemy najlepiej z ryżem.