500 g mrożonego szpinaku
ciasto francuskie (2 płaty)
2 ząbki czosnku
1 jajo
sól, pieprz, majeranek

Rozgrzewamy piekarnik, temp. 170 stopni. Wykładamy formę pierwszym rozwałkowanym płatem ciasta francuskiego, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok.7 minut. Wyciągamy, nakładamy rozmrożony szpinak wymieszany z pokrojonym drobno czosnkiem i przyprawiony. Następnie na sam wierzch nakładamy drugi płat ciasta francuskiego, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy znów do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia się (ok. 20-25 minut)
Do szpinaku jako dodatek można dodać sera białego...
ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA
25 g kapusty kiszonej
1 mała cebula
olej lub smalec
pieprz,sól
Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Tak podsmażamy do miękkości kapusty, w międzyczasie dodając tłuszczu jeśli zajdzie taka potrzeba. Przyprawiamy pieprzem i solą.
JAJKA Z FARSZAMI
Farsz 1
jogurt naturalny
ząbek czosnku
zielony ogórek
Wymieszać pół jogurtu z przeciśniętym czosnkiem i drobno posiekanym ogórkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz 2
pieczarki
cebula
majonez
Żółtka drobno siekamy, dodajemy drobno posiekane, usmażone pieczarki z cebulą (oczywiście już ostygnięte) i na końcu dodajemy majonez.Przyprawiamy sola i pieprzem.
Farsz 3
ogórki konserwowe
majonez
Drobno posiekane ogórki mieszamy z majonezem.
OMLET ZE SZPINAKIEM
6 jajek
100 ml mleka
100 g mrożonego szpinaku
starty zółty ser
sól, pieprz, magi, papryka słodka, majeranek
olej
Na oleju podsmażamy szpinak, doprawiamy magi, pieprzem, papryką i majerankiem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i mąką, solimy. Do jajek dodajemy ostygnięty szpinak i ser, mieszamy dokładnie. Na patelnię dodajemy odrobinę oleju, wlewamy jajka ze szpinakiem. Przysmażamy po obydwu stronach na małym ogniu.
OMLET NA SŁODKO
Na każde jedno jajko przypada łyżka mąki:
3 jajka
3 łyżki mąki
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Ubijamy białka z szczyptą soli, dajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesianą mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy. Smażymy na małym ogniu, na posmarowanej olejem patelni. Podajemy z syropem klonowym, ulubionymi owocami lub dżemem.