MAKARON Z TUŃCZYKIEM
opakowanie makaronu rurki
2 puszki tuńczyku w oleju
ząbek czosnku
średnia cebula
oliwki czarne
magi (lub sól), majeranek, pieprz
oliwa
Podsmażamy na oliwie czosnek, cebulę, po chwili dodajemy tuńczyk i oliwki, chwilkę jeszcze podsmażamy, przyprawiamy. Ważne w tym przepisie jest to że wszystkie składniki mają dosłownie pływać w oliwie, czyli należy dodać taką ilość oliwy, żeby po dodaniu ugotowanego makaronu nie było to suche. Do tuńczyka dodajemy ugotowany al dente makaron rurki.
makaron spaghetti
opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
małe opakowanie śmietanki 30%
sól,pieprz, magi do smaku
oliwa
Na oliwie podsmażamy delikatnie pokrojony drobno czosnek, dodajemy szpinak, i podsmażamy dopóki się nie roztopi. Zaraz potem dodajemy śmietankę, podsmażamy jeszcze trochę, i przyprawiamy. Do tego wrzucamy ugotowany makaron al dente. Można całość posypać dodatkowo parmezanem. Szybko, prosto i bardzo smacznie!
MAKARON Z WĘDLINĄ
makaron spaghetti

cebula mała
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz
oliwa
Na oliwie podsmażamy czosnek i cebule pokrojoną w kostkę, dodajemy wędlinę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy jakiś czas i na koniec dodajemy śmietankę, przyprawiamy i dodajemy do tego ugotowany makaron al dente.
MAKARON Z PIECZARKAMI
opakowanie makaronu rurki
10 średnich pieczarek
1 cebula
małe opakowanie śmietanki 30 %
sól, pieprz, magi, majeranek, oregano, zioła prowansalskie
2 łyżki startego parmezanu
oliwa
Na oliwie podsmażamy cebule i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki do miękkości, dodajemy śmietankę, podsmażamy jeszcze chwilkę, przyprawiamy przyprawami i posypujemy startym parmezanem. Do tego dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i JUŻ MOŻNA PODAWAĆ!!!SZYBKO I PROSTO!!!
Oto mój najnowszy przepis, mojego autorstwa...
Makaron z czerwonym pesto
Składniki:
makaron rurki
słoiczek czerwonego pesto z czerwonej papryki
łyżka masła
szklanka 30% śmietany
2 ząbki czosnku
oliwa
1 papryka
sól, pieprz,zioła prowansalskie
starty parmezan
Przygotowujemy sos : na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy oliwę i pokrojoną drobno w kostkę paprykę, podsmażamy do miękkości papryki, następnie dodajemy pesto i śmietanę, przyprawy i dusimy przez 5-7 minut.Polewamy nim rurki ugotowane al dente, dodatkowo posypujemy startym parmezanem. Smacznego!!!
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM
Makaron rurki, lub wstążki
Puszka pomidorów
200 ml śmietanki 30 %
2 główki czosnku
oliwa
sól, pieprz, majeranek, papryka
Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Miksujemy pomidory, i dajemy na rozgrzaną patelnię z delikatnie podsmażonym czosnkiem. Smażymy z 7-10 minut, następnie dodajemy śmietankę, przyprawiamy i tak jeszcze z 4 min pozostawiamy na ogniu. Gotujemy makaron na al dente, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię do sosu. Dokładanie mieszamy i GOTOWE!
makaron rurki
250 g mięsa mielonego indyczego
puszka pomidorów
czosnek
starty parmezan, lub żółty ser
mąka
bułka
jajko
olej
sól, pieprz, magi, ulubione przyprawy do smaku
Gotujemy makaron na al dente. Miksujemy pomidory i gotujemy z 10 min. Przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego dodajemy zmielony czosnek, ser, bułkę namoczoną, jajko, magi, przyprawy. Formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące, i delikatnie podsmażamy na oleju z dwóch stron. I wrzucamy kolejno do ugotowanego i przyprawionego sosu. Gotujemy tak jeszcze z 10-15 minut (można dodać odrobinę wodę gdy sos jest za gęsty) razem z pulpecikami. Po ugotowaniu wyciągamy pulpeciki i zagęszczamy sos mąką. Odcedzamy makaron, mieszamy go z sosem a na wierzch układamy pulpeciki. SMACZNEGO!
Kolejny przepis z mojego zeszyciku, czyli spaghetti bolognese po mojemu...
SPAGHETTI BOLOGNESE
Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
250 g mięsa mielonego2 małe cebule
''dzwoneczek'' papryczki chili
1 średnia marchewka
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
2 listki laurowe, szczypta cukru, magi, majeranek, pieprz mielony, bazylia
Postawić wodę osoloną na makaron. W garnku podsmażyć cebulę okrojoną w kosteczkę, dzwoneczek chili i startą marchewkę. Następnie dodać mięso, podsmażyć z 8-10 minut. Dodać pomidory, wodę i koncentrat pomidorowy oraz listki laurowe,cukier, magi, majeranek, pieprz. Gotować pod przykryciem tak z 10-15 minut. W razie potrzeby dodawać wody, gdyby było za gęste. Ugotować i odcedzić makaron. Polać sosem, udekorować bazylią. SMACZNEGO!!!